Тірамісу
Класичний Тірамісу
ІНГРЕДІЄНТИ
яєчні жовтки-10 шт
вершки 36% - 500 мл https://foodfest.kiev.ua/p766208850-slivki-smetanka.html
сир маскарпоне (кімнатної температури) 500 г https://foodfest.kiev.ua/p756004164-syr-maskarpone-casarelli.html
печиво савоярді (дамські пальчики) 300-400 г (близько 30-46 шт) https://foodfest.kiev.ua/p766825292-savoyardi-400gr.html
кава еспресо 300-400 мл
цукрова пудра 200 г
какао-порошок 30-40 г
лікер бейлис120 мл
шоколад (гіркий) 20 г
1) Зварити каву (на 300-400 мл чистої питної води 1,5-2 чайних ложки кави), процідити, додати в нього 1-2 столових ложки цукру і остудити.
Остиглий кави можна ароматизувати, додавши в нього столову ложку кавового лікеру, рому або коньяку.
Яєчні жовтки викласти в миску, додати цукрову пудру і розмішати вінчиком.
2) Поставити миску з жовтками на водяну баню і нагрівати, постійно помішуючи, поки маса трохи не посвітлішає і не почне густіти, близько 5 хвилин.
Рада. Після охолодження, жовтки ще більше загуснуть.
3) Зняти миску з водяній бані і остудити жовтки (можна поставити миску в раковину з холодною водою, щоб жовтки швидше охололи).
Міксером збити жовтки до збільшення в об'ємі, близько 5 хвилин.
4) Додати лікер Бейліс і добре перемішати.
5) Додати в 2-3 прийоми маскарпоне і перемішати жовтки з маскарпоне на самій низькій швидкості міксера, до однорідності.
Рада. Довго збивати маскарпоне не потрібно, щоб сир не згорнувся. З цієї ж причини суміш перемішується міксером на низькій швидкості.
6) Збити вершки.
В чашу або миску влити охолоджені вершки.
Совет. И чашу, в которой будут взбиваться сливки, и венчик для миксера, и сами сливки должны быть сильно охлажденными. Сливки для взбивания нужно брать не менее 30%.
Взбивать сливки на средней скорости миксера. Скорость должны быть постоянной, а чтобы сливки не разбрызгивались, желательно брать чашу с высокими стенками.
Когда на поверхности сливок будет оставаться четкий рельеф, взбивание прекратить.
Сливки не нужно взбивать до плотных устойчивых пиков, как мы обычно взбиваем для украшения десертов, их нужно немного недовзбивать, но при этом, они не должны быть жидкими.
7) У два прийоми додати збиті вершки до жовтків з маскарпоне і акуратно перемішати лопаткою.
8) На дно форми викласти трохи крему і рівномірно розподілити його у формі.
9) У остиглий кави швидко вмочати савоярді (швидко - щоб савоярді не розмокли) і викладати у форму.
10) Покрити шаром крему.
11) Викласти ще один шар савоярді, присипати шоколадом, викласти на печиво залишився крем і розрівняти поверхню.
12) Акуратно розрізати тірамісу на порції і подавати.
Т.к. тирамису очень нежный десерт, его довольно трудно разрезать на порции, поэтому гостям можно предложить тирамису в порционных формочках или бокалах. Также, эта идея отлично подойдет для романтического ужина в День всех влюбленных ;)
На дно бокалов выкладывать слоями: немного крема, савоярди (можно разрезать печенье пополам), смоченные в кофе, присыпать шоколадом или какао, слой крема.
Таким образом, повторять слои, пока не будет наполнен бокал.
Затянуть бокалы пищевой пленкой и убрать в холодильник на 3-4 часа до подачи.
Перед тим як подати тірамісу до столу, зняти харчову плівку, рясно посипати поверхню какао-порошком.
А зверху, за допомогою трафарету (можна взяти готовий трафарет або вирізати його з картону або паперу), намалювати сердечко цукровою пудрою.